субота, 3. децембар 2011.

Молитве


МОЛИТВА ВАСКРСЛОМ ГОСПОДУ
Васкрсење Христово видјевши, поклонимо се светоме Господу Исусу, јединоме безгрешноме. Крсту се твојему поклањамо Христе, и свето васкрсење твоје славимо, јер си Ти Бог наш. Осим Тебе другога не знамо, твојим се именом знаменујемо. Приђите сви вјерни, поклонимо се светоме Христовом васкрењу. Јер ево с крстом дође радост свему свијету. Благодарећи свагда Господу, појмо његово васкрсење, јер претрпе распеће, смрћу смрт разруши.

МОЛИТВА ПОКАЈНИКА СИМЕОНА НОВОГ БОГОСЛ.
Господе, Ти све видиш, и нема ничега што Ти не би видео. Ја, иако сам дело руку Твојих ипак нисам чинио дела по заповестима Твојим, него сам по великом безумљу свом чинио свако зло, не помишљајући да си Ти, Творац мој и Бог, колико добар толико и правосудан. А сада, сетивши се тога, мене спопада страх, и ја не знам шта да чиним. Осећам осуду Твоју, и не налазим речи оправдања у устима својим. Немам никакве врлине и нисам учинио никакво дело покајања, које би заслуживало да ми се због њега опрости макар једна празна реч уста мојих. Осим тога, и онај који има све врлине и чини сваковрсна добра дела, чини то као слуга и дужник; у свему томе он неће наћи откуп за Грех свој: ту једино милост Твоја притиче. Грех је смрт, и ко од оних који су кроз њега умрли може васкрснути сам себе? Ваистину нико. Једини си Ти умро и васкрсао, зато што греха ниси учинио и превара се не нађе у устима Твојим. И ето, Господе Сведржитељу, починивши много злих дела, ја се кајем. Али само покајање немоћно је да ме оправда. Покајање је познање грехова својих, а скида их милост Твоја. Ти видиш, Сведржитељу Господе, да ја сада ништа немам осим тела; но за мене нема никакве користи од тога што сам оставио свако богатство. Ја сам сав - једна рана; у мени није остало никакве наде на спасење, и пакао је готов да ме прогута живог. Ти ме једини можеш спасти и излечити патње срца мога. Рука Твоја може све; она досеже до самих дубина бездана, и све бива по мигу Твоме. Не усуђујем се говорити: помилуј ме, Господе! Јер сам недостојан милости Твоје, као онај који с правом заслужује сваку муку. А Ти, Господе, знаш све, и како зна Човекољубље Твоје поступи са мном, недостојним и самог живота.
Да буде света воља Твоја у свему. Амин.

МОЛИТВА ПРИ УЛАСКУ У ХРАМ
Обрадовах се када ми рекоше: Хајдемо у Дом Господњи. А ја ћу ући у Дом твој по милости твојој, Господе, научи ме истини твојој и исправи пут мој пред Тобом, због непријатеља мојих, те да без сметње прослављам Једино Божанство: Оца и Сина и Светога Духа, сада, свагда и у векове векова. Амин.
ВЈЕРСКИ ЖИВОТ У ПРАКСИ
 Многи вјерници постављају питање о потреби покајања –исповјести за причешће. Света литургија је основни услов за примање св. тајне причешћа, а припрема за примање исте треба да траје цијелог живота, а нарочито у дане пред причешће. Припрема се састоји у извршавању воље Божије, чињењу добрих дјела, молитви, покајању, исповјести, посту ... Покајање и исповјест су овдје формално раздвојени, јер је покајање сјећање на гријех и кајање за исти, а исповјест је казивање истог пред свештеним лицем, по чему добијамо отпуштење –опроштај од Господа. ''Покајање је почетак спасења'' па га треба схватити као прво средство које крштеном служи за добијање Царства Божијег. Наравно, покајање и исповјест треба бити упражњена и ван припреме за причешће тј. по потреби. Непокајани и неисповјеђени гријех лишава грешника Божије милости, па и причешће може бити ''на суд и осуду''. Гријех је и избјегавање исповјести парохијском свештенику, јер је свештеник духовник и посредник у светој тајни.
Многи вјерници постављају и  питање о потреби честог примања свете тајне причешћа. Христос каже: Који једе моје тијело и пије моју крв има живот вјечни (Јн 6,54). Значи –услов нашег спасења је причешћивање. Христове ријечи на Тајној вечери: ''Узмите, једите ... Узмите, пијте ...'' (Мт.26,26-28) су заповјест о причешћу. То треба да чинимо стално, а не повремено. Најмање четири пута годишње (велики постови) треба да се причестимо. Често причешћивање показује да је наша заједница са Христом жива и да држимо заповјест о причешћу. Наравно, светој тајни причешћа претходи припрема.
Хришћани су дужни да живе светим животом и да се стално припремају за примање свете тајне причешћа.

Молитва за децу

Свебогати Господе Исусе Христе, који си и сам био дете и који си волео и благосиљао децу, помилуј и спаси децу нашег времена - да се некрштена крсте, а крштена утврде вером у Тебе, Истино вечна, и љубављу према Теби, Љубави неисказана.

Спаси Господе ону децу коју безверни родитељи трују безбоштвом и одвраћају их од Тебе, јединога Спаситеља и Спасења њиховога.

Спаси, Свеблаги, и ону децу коју зли наставници, без Бога и душе отуђују од Тебе, Творца њиховога, а срођавају их са штенадима.

Спаси Господе, и ону децу чију чисту душу прља сваки наморал на улици и у позоришту, спаси их од нечистоте уличне и позоришне.

Спаси, Свемилостиви, и ону децу која су без родитеља пала под руку сурових старатеља, или злих очуха и маћеха, спаси их од слушања хулних речи и од гледања злобних дела.

Спаси, Сине Божији, синове синова људских, које вуку тамо и овамо на многа телесна вежбања и занимања, док им се не даје главна вежба у закону Твом светом, вежба у правилним мислима, и у милости, и у свим делима добротее и правде.

Помози, Свемогући, да би деца овога века порасла и сазрела за синовство Божје и грађанство небеско, на своје вечно спасење а на Твоју славу и хвалу.

Амин.

МОЛИТВЕ ПРЕД СВЕТО ПРИЧЕШЋЕ

 Уочи дана Светог причешћа, после молитава пред спавање, прочитај и ове молитве:

 Молитва прва светог Јована Дамаскина

Владару, Господе Исусе Христе Боже наш, који једини имаш власт да људима отпушташ грехе, као благ и човекољубив, превиди све моје свесне и несвесне грехе, и удостој ме да се неосуђено причестим, божанским и преславним, и пречистим, и животворним Тајнама Твојим, не на казну, ни на муку, ни на умножење грехова, него на очишћење, и освећење, и обручење будућег живота и царства, на заштиту и помоћ, и на разбијање противника, на истребљење многих мојих сагрешења. Јер си Ти Бог милости, и милосрђа, и човекољубља, и Теби славу узносимо, са Оцем и Светим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.

Молитва друга светог Јована Златоуста

Боже, отпусти, остави, опрости ми сагрешења моја, која Ти сагреших, било речју, или делом, или помишљу, хотимично или нехотимично, свесно или несвесно; све ми опрости као благ и човекољубив. И молитвама Твоје пречисте Матере, Твојих служитеља и светих сила, и свих светих који су Ти од памтивека угодили, благоволи да неосуђено примим свето и пречисто Твоје тело и часну крв, на исцељење душе и тела, и на очишћење мојих рђавих помисли. Јер је Твоје царство, и сила и слава, са Оцем и Светим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.

 Молитва трећа светог Јована Златоуста

 Господе Исусе Христе, Боже мој, отпусти, остави, очисти и опрости ми грешном и непотребном и недостојном слузи Твом погрешке, и сагрешења, и преступе моје, које Ти од младости моје па све до овога дана и часа сагреших, било свесно или несвесно, било речима или делима, било помислима и мислима и настојањима, и свима својим чувствима. И молитвама пречисте и приснодјеве Марије Мајке Твоје, која Те је чудесно родила, једине непостидне наде и заштите и спасења мога, удостој ме да се неосуђено причестим, бесмртним, животворним и страшним Тајнама Твојим, на отпуштење грехова, и на живот вечни; на освећење и просвећење, јачину, исцељење и здравље душе и тела, и на уништење и потпуно погубљење мојих злих мисли и помисли, и потхвата, и ноћних сањарења, мрачних и злих духова. Јер је Твоје царство, и сила, и слава, и част, и поклоњење, са Оцем и Светим Твојим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.

 Сутрадан, после јутарњих молитава, прочитај ову молитву:

 Молитва светог Јована Златоуста

 Верујем, Господе, и исповедам да си Ти заиста Христос, Син Бога живога, који си дошао у свет да спасеш грешнике, од којих сам први ја. Још верујем да је ово само пречисто Тело Твоје, и да је ово сама пречасна Крв Твоја. Стога Ти се молим: помилуј ме, и опрости ми сагрешења моја, хотимична и нехотимична, речју, делом, свесно и несвесно, и удостој ме да се без осуде причестим пречистим Тајнама Твојим на отпуштење грехова и на живот вечни.

 Прими ме данас, сине Божји, за причесника Тајне Вечере Твоје, јер нећу казати Тајну непријатељима Твојим; нити ћу Ти дати целив као Јуда, већ као разбојник исповедам Те: Помени ме, Господе, у царству Твоме.

Нека ми причешће светим тајнама Твојим, Господе, не буде на суд или осуду већ за исцељење душе и тела. Амин.

МОЛИТВЕ ПОСЛЕ СВЕТОГ ПРИЧЕШЋА

 По доласку кући, после Светог причешћа, прочитај ову молитву:

 Молитва светог Василија Великог

 Владару Христе Боже, Царе векова и творче свега, благодарим Ти за сва добра која си ми дао и за причешће пречистим и животворним Тајнама Твојим. Молим Те, Благи и Човекољубиви, сачувај ме под кровом Твојим и у сенци крила Твојих, и даруј ми да се чистом савешћу до последњег даха свог достојно причешћујем Светињама Твојим на отпуштење грехова и на живот вечни. Јер си Ти хлеб живота, извор светиње, давалац добара, и Теби славу узносимо са Оцем и Светим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.

МОЛИТВА ПРОТИВ РУЖНИХ ПОМИСЛИ

Владару Господе, Боже мој, у чијим је рукама судба моја, заштити ме по милости својој, и не допусти да пропаднем са безакоњима својим, нити да идем за вољом тела које похотом војује против духа. Твоје сам створење; не презри дело руку својих. Немој се одвратити од мене; сажали се, а не понизи. Слаб сам, немој ме презрети, Господе, јер Теби прибегох, заштитнику своме Богу: исцели душу моју, јер сагреших Теби; спаси ме ради милости Твоје, јер сам Ти одан од младости своје; нека се постиде они што траже да ме одгурну од Тебе помоћу нечистих дела, ружних помисли, некорисних сећања; удаљи од мене сваку нечистоту, свако зло, јер си Ти једини свет, једини силан, једини бесмртан, у свему беспримерно моћан, и свима дајеш силу за борбу против ђавола и његових војски. Јер Теби приличи свака слава, част и поклоњење, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова. Амин.

МОЛИТВА У СВАКО ДОБА

 Христе Боже, коме се у свако време и свакога часа клањају и кога славе на небу и на земљи, дуготрпељиви, многомилостиви, многосажаљиви, који праведнике љубиш, а грешнике милујеш и све зовеш спасењу обећањем будућих добара. Ти, Господе, прими и наше у овај час молитве и управи живот наш заповестима Твојим, душе наше освети, тела очисти, расуђивања исправи, мисли разбистри и избави нас од сваке жалости, зла и бола; огради нас светим Твојим анђелима, да њиховим мноштвом чувани и вођени стигнемо до јединства вере и познања неприступне Твоје славе, јер си благословен у векове веква. Амин.

МОЛИТВА ЗА ПОКОЈНЕ

 Помени, Господе, оце и браћу нашу уснуле у нади на васкрсење у живот вечни, и све упокојене у побожности и вери, и опрости им свако сагрешење, хотимично и нехотимично, што сагрешише речју, или делом, или мишљу. И усели их у места светла, у места свежине, у места одмора, одакле одбеже свака мука, жалост и уздисање, где гледање лица Твога весели све од века свете Твоје. Даруј им царство Твоје и учешће у неисказаним и вечним Твојим добрима, и наслађивање у Твом бесконачном и блаженом животу. Јер си Ти живот, и васкрсење и покој уснулих слугу Твојих, Христе, Боже наш, и Теби славу узашиљемо са беспочетним Твојим Оцем и Пресветим, и Благим, и животворним Твојим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.

МОЛИТВА СВИМ СРПСКИМ СВЕТИМА

О најдивнији и најсветлији изданци православног рода српског, достојни наследници Христовог Царства Небеског: патријарси, архиепископи, епископи, цареви, кнежеви и деспоти, царице, кнегиње и деспотице, свештеномученици, мученици и мученице, преподобни оци и преподобне матере, и сви свети угодници Божји, који из рода српског просијасте и у Христу Богу велику благодат стекосте, ево, падамо на колена и најсмиреније вас молимо: молите се Христу Богу да излије на нас богату милост своју, и благослови, да се у Цркви Српској Православној, и у целом роду српском, учврсти дух праве вере и побожности, дух љубави и мира и радости у Духу Светом; да се сви духовно и телесно очистимо, и да се духом и истином поклањамо Богу, старајући се увек о извршавању заповести Божјих и спасењу душа.

Архипастирима и пастирима цркве испросите у Господа свету ревност и старање за спасење поверене им пастве: народа српског православног. Силом љубави ваше охрабрите их и подржите у светој делатности њиховој: да верне подржавају у вери, неверујуће да просвећују, незналице да упућују и поучавају, сумњивце да убеђују и у вери утврђују, отпале од православне цркве да обраћају и у крило цркве враћају, грешне да покрећу на покајање, покајнике да теше и на путу исправљања подржавају и у светости живота утврђују. Да речју и делом народ српски воде путем Еванђелског следовања Христу: ка вечном царству светих, које је припремљено за праведнике.

Још се молите, о, ви моћни заштитници наши пред Богом, да благослови Господ, да у земљи нашој милост и истина буду увек заједно, а правда и мир нераздвојно.

Молите се још и за мир целог света. Да се учини крај свима ратовима и сваком крвопролићу на земљи; да се нигде и никад више не пролива крв људска као вода; да се не искорењује честитост и побожност код људи; да се не разарају храмови Божји на земљи и да се не уништи свето богослужење. Него да се мир Божји зацари у читавом свету: да међу свим људима и народима на свету завлада љубав и слога и међусобно разумевање, па да сви људи буду синови мира, који ће одсад живети у слози и љубави и, заједно са вама, и свима светима, славити и хвалити Бога: Оца, и Сина, и Светога Духа, Тројицу једнобитну и нераздељиву, сада и увек и у све векове. Амин.


Молитва Светoм Николају Cрпскoм

Нови Златоусте, пети еванђелисте, и велики пророче православља, не заборави нас, рода свог се сети, и свих православних, Николаје свети. Да се сви који ти кличу избаве од сваке невоље и муке. Да у правоверју и правоживљењу дане проживе. Да нам отаxбина наша буде далеко од нових јереси и раскола, а и ако их буде, молитвама твојим да изгубе снагу. И да конкордати са Ватиканом и врагом само давна прошлост буду. Да се увек, попут тебе, и попут светог кнеза Лазара, опредељујемо за небеско царство. Да нам се род србски сложи, умножи и обожи, и да сви Србаљи буду народ Божји. Да се само Господу и свецима Божијим клањамо, и да се пред непријатељима нашим никада не склањамо, имајући чврсту веру и наду у Божију помоћ, и твоје свете молитве, и да непријатеље вере и отечества побеђујемо, и да непријатељи наши побегну што даље могу, а ми да захвалимо теби за молитве твоје и твоме и нешем Цару и Богу узносимо хвале. Јер Њему приличи свака слава част и поклоњење, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова, Амин.


МОЛИТВА БОГУ ОЦУ

Свемогући Владико, премудри и свеблаги Господе, свебеспочетни Родитељу светлоначалног Сина, и вечни и постојани Самоизводитељу животворног Духа Твог; величина је Твоја неизмерна, слава неисказана, и милост безмерна; благодаримо Ти што си нас дозвао из небића и почаствовао нас драгоценим ликом Својим, што си нама недостојнима даровао не само да Те познамо и љубимо, него, што је најслађе, да Те и Оцем својим називамо. Благодаримо Ти, Боже милосрђа и доброте, што нас, који смо преступили заповест Твоју, ниси оставио усред греха и замке смрти, него си благоволео Јединородног Сина Свог, којим су и векови створени, послати на земљу ради спасења нашег, да бисмо се Његовим очовечењем и страшним страдањима ослободили насиља ђавољег и трулежности смртне. Благодаримо Ти, Боже љубави и сила, што си, по вазнесењу на небо премилог Спаситеља нашег, умољен Крстом Његовим, ниспослао Духа Свог на Његове изабране ученике и апостоле, да они, силом бого-надахнуте проповеди своје, обасјају сав свет бесмртном светлошћу Еванђеља Христова. Стога, човекољубиви Владико, услиши сада смирену молитву недостојних чеда Твојих, да, као што си нас саздао једино по доброти Својој и искупио нас једино по самилости Својој, тако нас и спасеш једино по беспримерном милосрђу Свом: јер по делима нашим немамо ни трунке спасења већ чекање праведне одмазде и одбацивање од пресветог лица Твог. Јер, када ће се на дан Суда испитивати и истраживати и свака празна реч, какав ћемо онда, ми бедници, одговор дати за безбројна безакоња наша којима сагрешисмо пред Тобом? Зато, без икакве наде на оправдање делима нашим, ми прибегавамо једино Твојој доброти, која превазилази сваки ум и сваку реч; и имајући њу као тврди темељ наше наде, ми Те молимо: сагрешисмо, Господе, очисти нас! безаконовасмо, Владико, опрости нам! прогневисмо Те, Дуготрпељиви, не срди се на нас, и сачувај од прљавштина светских ум наш, савест и срце! избави нас и спаси од опасне буре страсти и грехопада, вољних и невољних, знаних и незнаних, и упути нас у тихо пристаниште вере, љубави и наде па вечни живот! Помени нас, Господе, у милости Својој, даруј нам све што молимо за наше спасење, нарочито пак чист и безгрешан живот; удостоји нас да Те љубимо и да Те се од свег срца бојимо, и да у свему творимо Твоју свету вољу, молитвама Пречисте Владичице наше Богородице, и свих Светих Твојих, јер си благ и човекољубив Бог, и Теби славу и благодарење и поклоњење узносимо, са Јединородним Твојим Сином, и са Пресветим и благим и животворним Твојим Духом, сада и увек и кроза све векове, Амин.


МОЛИТВА БОГУ СИНУ

Јединородни Сине и Речи Божја, Ти си изволео оваплотити се и смрт поднети ради спасења нашег; а сада, када и са пречистим телом Својим седиш са Оцем на престолу на небесима и управљаш целим светом, не заборави милосрђем Својим нас доле на земљи, искушаване многим напастима и невољама; и мада смо потпуно нечисти и недостојни, но ми верујемо у Тебе, Спаситеља и Господа нашег, и не знамо за другог посредника и за другу наду спасења. Подај нам, о Искупитељу свеблаги, да се увек сећамо колико си душевних и телесних мука поднео за наше спасење, и како си пречистом душом Својом са крста сишао чак до ада, да нас ослободиш власти и насиља адова; а сећајући се тога, дај нам да се чувамо од страсти и грехова, који су били узрок љутих страдања и смрти Твоје, и да љубимо правду и врлину, што је Теби пријатније у нама од свакога дара. Као искушан у свему, Ти сам знаш, о Свеблаги, како је велика немоћ духа и тела нашег, а непријатељ наш моћан и препреден, јер као лав ричући ходи и иште кога да прождере. Зато нам не ускрати Своју свемоћну помоћ, и буди увек с нама, чувајући и крилећи, упућујући и укрепљујући, радујући и веселећи дух наш. Ми пак, бацајући се у наручје љубави и милосрђа Твог, предајемо Теби, Владици нашем, Искупитељу и Господу, сав наш временски и вечни живот, молећи из дна душе, да како год знаш, учиниш да ми безопасно пређемо мрачну долину овог земаљског живота, и доспемо до богокрасних дворова Твојих, које си обећао припремити свима који верују у име Твоје и следују божанственим стопама Твојим. Амин.


МОЛИТВА БОГУ ДУХУ СВЕТОМ

Царе небесни, Утешитељу свеблаги, Душе истине, који од Оца вечито исходиш и у Сину увек почиваш. Независни Изворе божанствених дарова, које раздељујеш свакоме како хоћеш, којима се и ми недостојни осветисмо и запечатисмо у дан крштења нашег, – погледај на молитву слугу Твојих; дођи к нама, усели се у нас, и очисти душе наше, да будемо спремљени за обиталиште Пресвете Тројице. О Свеблаги, немој се згадити на нашу нечистоту и ране греховне, него их исцели свелечећим помазањем Твојим: просвети ум наш, да бисмо познали таштину света и оно што је у свету; оживи савест нашу, да би нам неућутно казивала шта треба чинити и шта одбацивати; исправи и обнови срце наше, да не точи из себе дан и ноћ зле мисли и неприличне жеље; укроти тело наше и росоносним дахом Својим угаси пламен страсти, којим се помрачује у нама драгоцени лик Божји; одагнај из нас дух лености, мрзовоље, властољубља и празнословља, а подај нам дух љубави и трпљења, дух кротости и смирења, дух чистоте и правде, да бисмо, исправивши раслабљена срца и колена, вредно хитали путем светих заповести, и тако избегавајући сваки грех и испуњујући сваку правду, удостојили се добити крај миран и непостиђен, ући у Небесни Јерусалим, и тамо се поклонити Теби, уједно са Оцем и Сином, појући кроза све векове: Тројице Света, слава Теби!


МОЛИТВА ПРЕСВЕТОЈ ТРОЈИЦИ

Пресвета Тројице, једносушна моћи, узроче свих добара, чиме ћемо Ти узвратити за све што си дала нама грешнима и недостојнима пре но што дођосмо на свет; за све што свакоме од нас дајеш сваки дан, и за оно што си свима нама припремила у будућем животу! Требало је стога да ти за толика доброчинства и доброте, благодаримо не само речима него поготову делима, држећи и испуњујући заповести Твоје; али ми, занети својим страстима и рђавим навикама, стрмоглависмо се од младости у безбројне грехе и безакоња. Зато ми нечисти и оскврнављени, не само нисмо били достојни јавити се пред трисветло лице Твоје, него ни име Твоје пресвето изговорити, да Ти сама ниси благоизволела, на охрабрење наше, објавити да, љубећи чисте и праведне, Ти и грешнике који се кају милујеш и милосрдно примаш. О свебожанствена Тројице, са висине свете славе Своје погледај на нас многогрешне, и нашу добру вољу прими уместо добрих дела, и подај нам дух истинског покајања, да бисмо, омрзнувши сваки грех, поживели у чистоти и правди до краја дана наших, творећи пресвету вољу Твоју, и славећи чистим мислима и добрим делима преслатко и величанствено Име Твоје. Амин.


МОЛИТВА ПРЕСВЕТОЈ БОГОРОДИЦИ БРЗОПОМОЋНИЦИ

Преблагословена Владичице, Приснодјево Богородице, Која си Бога Реч, Који је изнад сваке речи, родила и благодат Његову више од било кога другог примила, Која си показала море божанствених дарова, преко чуда која непрестано течеш изливајући благодат на све који Ти с вером притичу, чудесној икони Твојој клањајући се молимо Тебе, свемилостиву Мајку Човекољубивог Владике: излиј на нас пребогату милост Твоју и пожури да мољења наша, која Ти приносимо, Брзопомоћнице, испуниш, јер свакоме корист и спасење припремаш. Посети, Преблага, слуге Своје благодаћу Својом, подари болеснима исцељење и савршено здравље, узнемиренима тишину, заробљенима слободу и све, који на неки начин страдају, утеши, избави свемилостива Господарице сваки град и сваку земљу од глади, помора, земљотреса, поплаве, пожара, мача и сваке друге казне привремене и вечне, Материнском Својом одважношћу одвративши гнев Божији; од душевне слабости, напада страсти и грехопада ослободи слуге Твоје, да бисмо без спотицања у свакој побожности проживели у овоме веку и удостојили се вечних добара у будућем, благодаћу и човекољубљем Сина Твога и Бога, јер Њему доликује свака слава, част и поклоњење са беспочетним Његовим Оцем и Пресветим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.


МОЛИТВЕ ЗА БОЛЕСНИКЕ

Тропар, глас 4

 Једини брзи Заштитниче, Христе, брзо са висине посети намученог слугу Твога (име) и избави га од слабости и љутих болести; и подигни га да би Те непрестано певао и славио, молитвама Богородице, Једини Човекољупче.

Кондак, глас 2

 Као што си некада, Спасе, подигао на болесничкој постељи лежећег и смртоносном раном рањеног, Петрову ташту и раслабљенога, ношеног на одру, тако и сада, Милосрдни, страдајућег посети и исцели. Јер, Ти си Једини слабости и болести нашег рода понео и све можеш, као Многомилостив.


 Молитва

 Владико, Сведржитељу, Свети Царе, који кажњаваш и живот узимаш, оборене утврђујеш и понижене подижеш, телесне муке човека олакшаваш, молимо Тебе, Боже наш, да болесног слугу Свога (име) милостиво посетиш и свако му вољно и невољно сагрешење опростиш. Авај, Господе, ниспошаљи нам Твоју исцељујућу силу са небеса, дотакни тело, угаси ватру, укроти страст и сваку скривену болест, буди лекар слуге Твога (име), подигни га са постеље болесничке и одра страдалничког читавог и неповређеног, даруј да Цркви Твојој угађа и вољу Твоју твори. Јер је Твоје да нас милујеш и спасаваш, Боже наш и Теби славу узносимо, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова. Амин.


 Молитва за исцељење болесника

 О, Премилосрдни Боже, Оче, Сине и Свети Душе, у нераздељној Тројици обожавани и слављени, погледај милосрдно на слугу Твога (име), болешћу обузетог и отпусти му сва сагрешења његова; подај му исцељење од болести, поврати му здравље и снагу телесну, подари му дуговечан живот у благостању, Твоја светска и небеска добра, да би заједно са нама приносио благодарне молитве Теби, Свемилосрдном Богу и Саздатељу мојему.

Пресвета Богородице, помози ми свесилним заступништвом својим да умолим Сина Твога, Бога мојега, да исцели слугу Божијег (име).

Сви свети и Ангели Господњи, молите Бога за болесног слугу Његовог (име). Амин.


 Молитва у болести

 Господе Боже, Владико живота мога, Ти си по доброти Својој рекао: ,,Нећу смрти грешника, него да се обрати и жив буде”. Знам да ова болест, од које страдам, јесте Твоја казна за моје грехе и безакоња; знам да сам по својим делима заслужио најтежу казну, али, Човекољупче, не поступи са мном по злоби мојој, него по безграничном милосрђу Твоме! Не пожели смрт моју, него ми дај снаге да стрпљиво подносим болест, као заслужено искушење и да се по оздрављењу од ње свим срцем, свом душом и свим својим чулима обратим Теби, Господу Богу, Саздатељу моме и поживим да бих испуњавао свете заповести Твоје, због спокојства мојих рођака и због мога благостања. Амин.


 Молитва болеснице

 Господе, видиш моју болест, Ти знаш колико сам грешна и немоћна: помози ми да трпим и благодарим Твојој доброти. Господе, учини да ова болест буде очишћење многих грехова мојих. Владико Господе, ја сам у рукама Твојим, помилуј ме по вољи Својој и, ако ми је на корист, брзо ме исцели. Оно што сам делима својим заслужила, то примам: помени ме, Господе, у Царству Своме! Слава Богу за све!


 Молитва за исцељење

 Владико Сведржитељу, Лекару душа и тела наших, који понижаваш и узвисујеш, кажњаваш и опет исцељујеш! Посети милошћу Својом Болесног слугу Твога (име), испружи  мишицу Своју, пуну исцељења и лека и излечи га, подигни немоћног са постеље. Запрети духу немоћи, удаљи од њега сваку рану, сваку болест, сваку грозницу и дрхтавицу и свако сагрешење или безакоње, разреши, отпусти, опрости, човекољубља Свога ради. Авај, Господе, поштеди створење Своје у Христу Исусу, Господу нашем, са којим Си благословен, са Пресветим и Благим и Животворним Твојим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.


 Молитва у време епидемије

 Господе Боже наш! Услиши са висине Свога Светог Престола нас грешне и недостојне слуге Твоје, који доброту Твоју гресима Својим разгневисмо и од милосрђа се Твога удаљисмо. Не искушавај нас, него одврати страшни гнев Свој, који нас је праведно сустигао, заустави погубну казну, удаљи страшни мач Свој, који нас невидљиво у невреме поражава и поштеди несрећне и ослабљене слуге Своје. Не осуди на смрт душе наше, које у покајању, изнемоглог срца и са сузама прибегавају Теби, Милосрдном Богу, Који на молбе наше пазиш и избављење дарујеш. Јер је једино у Теби милост и спасење, Боже наш, и Теби славу приносимо, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова. Амин.


 Молитва у болести, невољи

 Спаси, Господе, и помилуј слугу Твога (име), речима Божанственог Јеванђеља, читаног за спасење његово. Спали, Господе, трње свих сагрешења његових и нека се у њега усели Твоја благодат, која опаљује, чисти и освећује целог човека, у име Оца и Сина и Светога Духа. Амин.


 Молитва за то да са љубљвљу негујемо болесне

 Господе Исусе Христе, Сине Бога Живога, Јагње Божије, које си грехе света узело, Пастиру Добри, Који си душу за овце Своје положио, Небески Лекару душа и тела наших, који сваку болест и сваку рану људи Својих исцељујеш! Теби припадам, помози ми, недостојној слушкињи Својој. Погледај, Многомилостиви, на дело и служење моје, дај ми да у маломе будем верна, да послужим болеснима Тебе ради, да носим немоћи немоћних и да не себи, него једино Теби у све дане живота свога угађам. Јер, Ти си рекао, о, Преслатки Исусе: када учинисте једноме од ове моје мале браће, мени учинисте. Авај, Господе, суди мени, грешној, по овим речима Твојим, да се удостојим да испуњавам Твоју благу вољу помажући и тешећи невољне, болесне слуге Твоје, које си часном Крвљу Својом искупио. Ниспошљи ми благодат Своју, која трње страсти спаљује и призива ме, грешну, на служење имена Твога ради, јер без Тебе ништа не можемо чинити. Посети, стога, ноћу и испитај срце моје, када стојим код узглавља болесних и понижених; рани душу моју Својом љубављу, која све трпи и никада се не гаси. Тада ћу моћи, Тобом укрепљена, да се добрим подвигом подвизавам и веру до последњег даха сачувам. Јер, Ти си извор душевних и телесних исцељења, Христе Боже наш и Теби, као Спаситељу људи и Женику душа, који у поноћ долази, славу и благодарење и поклоњење узносимо, сада и увек и у векове векова. Амин.


 Благодарна молитва Светог Јована Кронштантског

 Слава Теби, Господе Исусе Христе, Јединородни Сине Беспочетнога Оца, који једини сваку болест и ране људске исцељујеш, што си ме грешног помиловао и од болести ме избавио, не пустивши је да се развије и умртви ме по гресима мојим. Даруј ми од сада, Владико, снагу да ревносно творим вољу Твоју, на спасење моје јадне душе и у славу Твоју, са Беспочетним Оцем и Једносушним Твојим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.


МОЛИТВЕ ЗА ДЕЦУ И ПОРОДИЧНО БЛАГОСТАЊЕ

 Молитва Мајци Божијој Млекопитатељници

 Тропар, глас 3

 Без семена си од Божанственог Духа, вољом Оца, Сина Божијег зачела, од Оца без мајке пре векова рођеног, који се нас ради од Тебе без оца родио. Телом си Младенца родила и млеком Га хранила, стога се не престај молити да се из невоље избаве душе наше.

 Кондак, глас 5

 Очистивши чула душе наше, видимо на икони тајну преславну, Творца васељене и Господа вишњих сила, којег у наручју своме држиш и као Младенца дојиш и, клањајући се са страхом од тебе Рођеноме Спаситељу нашем, кличемо: Радуј се, Владичице, Хранитељко живота нашег!


 Молитва

 Прими, Госпођо Богородитељко, сузна мољења слугу Твојих, које Ти притичу. Видимо Те на светој икони како на рукама носиш и млеком храниш Сина Твога и Бога нашег, Господа Исуса Христа. Иако си Га без бола родила, ипак матринске невоље знаш и немоћ синова и кћери људских видиш. Зато топло Твојој целебној икони припадамо и, са умилењем је целивајући, молимо Те, Свемилостива Владичице: нас, грешне, осуђене да у боловима рађамо и у мукама хранимо чеда наша, милостиво поштеди и сажаљиво заштити, а децу нашу, као и оне које их родише, од тешке болести и горке невоље избави. Даруј им здравље и снагу, да несметано расту и оне који их хране радошћу и утехом ипуњавају, да и сада заступништвом Твојим Господ из уста деце и одојчади начини Себи хвалу. О, Мати Сина Божијег! Смилуј се на мајке синова људских и на ослабљене људе Твоје: болести које су нас сустигле брзо исцели, невоље и жалости које нас притискају ублажи и немој презрети сузе и уздахе слугу Својих. Услиши у дан жалости нас који икони Твојој припадамо и у радосни дан избављења прими благодарне похвале из срца наших. Узнеси наше молбе до Престола Сина Твога и Бога нашега, да милосрдан буде према гресима и слабостима нашим и продужи милост Своју онима који знају име Његово, да бисмо и ми и чеда наша прослављали Тебе, милосрдну Заштитницу и истиниту наду рода нашега, у векове векова. Амин.


 Молитва супружника који немају децу

 Услиши нас, Милосрдни и Свемогући Боже, да због мољења наших добијемо благодат Твоју. Буди милостив, Господе, према молитви нашој, опомени се закона Твога о умножењу рода људског и покажи се као милостиви Покровитељ, да се уз Твоју помоћ сачува оно што си установио. Ти си моћном силом Својом из ничега све створио и положио почетак свега што у свету постоји; створио си и човека по лику Своме и великом тајном осветио свезу мужа и жене, као образ тајне јединства Христа са  Црквом. Погледај, Милосрдни, на ове слуге Твоје, које су брачном свезом сједињене и које за помоћ Твоју моле, да дође на њих милост Твоја, да плодни буду и синове својих синова и до трећег и четвртог колена угледају и до жељене старости поживе и уђу у Царство небеско кроз Господа нашег Исуса Христа, Коме приличи свака слава, част и поклоњење, са Светим Духом. Амин.


 Молитвени уздаси жена у време бременитости

 О, Преславна Мати Божија, помилуј мене, слушкињу Твоју, дођи ми у помоћ у време болести и опасности, са којима децу рађају све несрећне кћери Евине. Сети се, Благословена међу женама, са каквом си радошћу и љубављу журила у горски крај да Своју рођаку Јелисавету посетиш у време њене бременитости и какво је чудесно дејство произвела Твоја благодатна посета, и на мајку и на дете. И по неизмерном милосрђу Своме, даруј и мени, најпонизнијој слушкињи Твојој, да се трудноћа моја срећно заврши; дај ми благодат да би се дете, које сада под срцем мојим лежи, дошавши на свет, са радосним узигравањем, слично светом младенцу Јовану, клањало Божанственом Господу Спаситељу, који се, из љубави према нама грешнима, није гнушао да и сам Младенац постане. Неизрецива радост, којом се испуни Твоје девствено срце при погледу на новорођеног Сина Твога и Господа, нека ублажи муку, која ми предстоји у боловима рађања. Живот света, Спаситељ мој, којег си родила, нека ме спасе од смрти, која прекида живот многих мајки у часу рађања, и нека приброји плод утробе моје изабраницима Божијим. Услиши, Пресвета Царице Небеска, смирену молбу моју и погледај оком благодати Своје на мене, јадну грешницу, не постиди моје уздање у Твоје велико милосрђе и заштити ме. Помоћнице хришћана, Исцелитељко болести, нека се и ја удостојим да на себи видим да си Ти милосрдна Мајка и да увек прослављам Твоју благодат, која никада молитве бедних не одбацује и која исцељује све који Те у време невоље и болести призивају. Амин.


МОЛИТВА ЗА ИЗМИРЕЊЕ ЗАВАЂЕНИХ

 Благодаримо Ти, Владико Човекољупче, Царе векова и Даваоче добара, што си зид непријатељства разрушио и мир роду људском даровао. Даруј и сада мир слугама Својим, усади у њих страх Божији и међусобну љубав утврди: утишај сваку свађу и одагнај сваки повод неслоге. Јер си Ти наш мир и Теби славу узносимо, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова. Амин


МОЛИТВА АНЂЕЛУ ЧУВАРУ

Анђеле Христов, чувару мој свети и покровитељу душе и тела мога, опрости ми све што Ти сагреших у данашњи дан и избави ме од свакога зла непријатељског ми противника, да не бих никаквим грехом разгневио Бога мог, но моли се за мене грешног и недостојног слугу, да ме покажеш достојна доброте и милости Свесвете Тројице и Матере Господа мога Исуса Христа и свих Светих. Амин.


МОЛИТВА ЗА РОДИТЕЉЕ

 О Милостиви Господе и Боже који си заповедио да поштујем оца и мајку, и заиста си до смрти сам показао скромну послушност Твојим родитељима, из дубине душе молим Ти се, о Исусе Христе, Боже мој, чуј моју молитву и помилуј моје родитеље који ме подижу у Твојој благодати и љубави. Заштити их од ђавола, опасности и болести, даруј им здравље и милостиво излиј на њих Твоје богате дарове. Благослови њихове напоре и дела, помилуј их по великој милости Твојој, да би ти верно служили и да кроз њих и ја будем достојан да Те славим и служим. Амин.

МОЛИТВА ЗА СРПСКИ НАРОД

 Спаси, Господе, народ свој, и спаси мене.

Ако не спасеш народ Твој и мој, а спасеш мене, ја ћу се у Рају осећати у туђини.

Услиши, Господе, молитву праведника Твојих Саве и Немање, те грешни народ спаси Твој, иако је грешан.

Како си спасавао Јерусалим од незнабожаца и кривоклетника, тако спаси и Београд од безверника, да се гласи спасење од Тебе, а не од људи.

Изнеможе народ Твој од чекања, не кушај до краја стрпљење његово, Господе.  Господе, изнеможе народ Твој од чекања.

Сва се земља покри труповима верних Твојих, не можемо да копамо, а да мотика не звекне о кости сродника наших и не одјекне болно у душама нашим.

Нема њиве која није гробље, нити дрвета које није надгробни споменик. Сва је српска земља гробље.

Смилуј се, Господе и спаси народ свој, са мном или без мене.

Амин.

Владика Николај Велимировић