понедељак, 5. децембар 2011.

Manastir Ćelije



Zoom in (real dimensions: 800 x 532)slika

slika


Tačno vreme nastanka Manastira nije sasvim poznato. Prema istorijskim podacima Manastir potiče iz Srednjeg veka, a narodno predanje njegovo osnivanje vezuje za kralja Dragutina koji je od 1282. do 1316. godine upravljao ovim krajevima kao Sremski kralj.

U doba dugog i teškog turskog ropstva Manastir je često rušen i paljen, i opet obnavljan. Duhovnici Manastira bili su istaknuti narodni vođi i njihova aktivnost je smetala kako Turcima tako i svim kasnijim neprijateljima Pravoslavlja i Srpstva.

U XVIII veku Manastir igra značajnu ulogu u životu Valjevske nahije. U vreme Karađorđevog ustanka 1804. godine knez Aleksa Nenadović i vojvoda Ilija Birčanin (čiji se grob do danas nalazi u porti manastirske crkve) behu među prvima posečeni od dahija, a zajedno sa njima i arhimandrit Rafailo, poznatiji u narodu kao Hadži - Ruvim, koji postrada mučenički za veru Hristovu. Manastirski konaci su služili kao vojna bolnica sve do pada Karađorđeve Srbije.

U XIX veku u Ćelijama se osniva Osnovna škola, među prvima u Srbiji pod Milošem Obrenovićem. U ovoj školi je Sv. Vladika Nikolaj Velimirović „prvi bukvar učio“, i Ćelije celog života u srcu nosio kao „prvu ljubav“ prema Bogu i rodu.

Manastir Ćelije je 1837. godine pretvoren u parohijsku crkvu, što je ostao do 1928, kada su odlukom Svetog Arhijerejskog Sabora pretvoren u ženski manastir.
Zoom in (real dimensions: 500 x 669)slika

Ava Justin


Neiscrpna riznica Duha i Premudrosti, arhimandrit dr Justin Popović, bivši profesor Teološkog fakulteta, koji je 1946. godine uklonjen sa katedre od strane ateističkog režima.

Rođen na Blagovesti 1894. godine u Vranju, Ava Justin se preselio u rajska naselja na Blagovesti 1979. godine, zbog čega je na rođenju dobio ime Blagoje - celog života je blagovestio Evanđelje Hristovo životom, delom i rečju.
Njegovi asketski podvizi, molitve, ljubav evanđelska, samo su u potpunosti Bogu znani, a rodu pravoslavnom ostavio je obimno, čudesno i bogonadahnuto delo teološkog, filosofskog i bogoslužbenog karaktera u obimu od 33 toma, kao i 12 tomova „Žitija Svetih“, prvi put priređenih na srpskom jeziku.

Grob Svetog Oca Justina nalazi se na južnoj strani oltara. Po njegovoj želji grob nema drugog spomenika osima ovećeg kamenog krsta i cveća na humci.

slika

Grob ave Justina