субота, 3. децембар 2011.

VAVEDENJE - SLAVA MANASTIRA LEPAVINE




Na praznik Vavedenja Presvete Bogorodice 4/21 decembra manastir Lepavina proslavio je svoju slavu.

Svetu Arhijerejsku Liturgiju služio je Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cijele Italije Gospodin JOVAN uz sasluženje arhimandrita Gavrila, nastojatelja svetovavedenjske obitelji, protojereja stavrofora Drage Govedarice paroha bečkog, protojereja stavrofora Zvonka Pilingera paroha varaždinskog,protojereja Petra Olujića paroha sisačkog, protojereja Krstana Macanovića, sinđela Save nastojatelja manastira Krupe na Vrbasu, jeromonaha Dušana Filipovića nastojatelja manastira Oreškovica, jereja Milana Topića paroha zagrebačkog, đakona Uglješe Pilingera i đakona Aleksandra Obradovića. 

image
Ono po čemu će se pamtiti ovaj praznik je prisustvo velikog broja poklonika koji su došli da se poklone čudotvornoj Bogorodici lepavinskoj. Pravoslavni Srbi iz Beča, Minhena, Ljubljane, Maribora, Celja, Zagreba, Siska, Karlovca, Pule, Beograda, Pančeva i naravno svih krajeva R. Srpske, došli su da zajedno sa manstirskim bratstvom podijele ovu veliku duhovnu radost. 
image
U toku Svete Arhijerejske Liturgije bogoslov Ljubiša Miodragović iz Narte rukopoložen je u čin đakona. 
image
Slika pobožnog naroda koji strpljivo čeka da bude ispovijeđen i pričešćen krasio je ovaj nezaboravni dan. Od ranog jutra pa sve do kasnih popodnevnih časova, mala rijeka onih koji čekaju na blagoslov Bogorodice lepavinske i svojih sveštenika. Svima nama koji smo taj dan bili u Lepavini nametao se jednodušan doživljaj svetosti, tišine i posebne prisne topline. Osjećali smo kao da se sva ljubav i bol ovoga svijeta slila u manastirsku portu.
image
U svojoj propovijedi Visokopreosvećeni Mitropolit Jovan naglasio je značaj ovakvih molitvenih okupljanja. Pohvalo je pobožni narod koji evo već godinama dolazi ovdje u Lepavinu i svojim molitvama vaskrsava duhovni život u Mitropoliji zagrebačko-ljubljanskoj. 
image
Po završetku Svete Liturgije litija je trokratno obišla oko Svetoga hrama, poslije čega su prerezani slavski kolači i osveštano slavsko žito.
image
Manstirsko bratstvo je kao i uvijek spremilo bogatu trpezu ljubavi za koju su pozvani svi prisutni. U toku objeda Visokopreosvećeni Mitropolit poučavao je vjerne o značaju hrišćanskog života i poklonjenija. Na kraju, svi oni koji su na Vavedenje bili u Lepavini i otpojali Liturgiju ovoga i onoga svijeta, dugo će pamtiti ovaj dan. 
image
U manastirskom ljetopisu po odsluženoj Svetoj Liturgiji Visokopreosvećeni mitropolit Jovan zapisa; Najsvečanija manastirska slava, lijepo vrijeme, litija i mnoštvo naroda. Bog je blagoslovio ovaj manastir i pobožni narod. PRESVETA BOGORODICE SPASI NAS!